Haleh Chinikar & Mobina Mohammadi Tabar

  • Moussem Studios

Carte Blanche Comment peut-on être persan?
Haleh Chinikar / Mobina Mohammadi Tabar
Inner and outer instants
01.02 > 25.02.23 wo > za 12:00 > 19:00 Gratis
Vernissage 01.02.22 18:00 > 21:00 Gratis mits reservatie

In deze expo bundelen beeldend kunstenaars Haleh Chinikar en Mobina Mohammadi Tabar hun krachten om de notie van zorg en geheugen in relatie tot het menselijk lichaam te bevragen.

Beeldend kunstenaar, dichter en performer Haleh Chinikar (°1986 Rasht, Iran) woont en werkt sinds 2007 in Brussel. Het lichaam, het geheugen, taal en textiel zijn de pijlers van haar creaties. In november 2021 verscheen haar dichtbundel Où est ma maison? bij Éditions La place. Ze is een van de medeoprichters van M-A collective, een collectief van Iraanse vrouwelijke kunstenaars gevestigd in België dat de Iraanse revolutie onder de aandacht wil brengen.

Mobina Mohammadi Tabar's installaties, sculpturen, video's en performances onderzoeken de sociale en mentale relatie tussen het lichaam en de cultuur van haar thuisland. Geboren in 1989 in Teheran, studeerde ze beeldhouwkunst aan de Art University van Teheran en volgde de opleidingen beeldhouwkunst en curatoriële studies aan La Cambre en KASK. Ze is onlangs met grote onderscheiding afgestudeerd aan het KASK - opleiding Autonome vormgeving, en baseert haar onderzoek op de verschillende verhalen die uit eenzelfde gebeurtenis ontstaan, zowel in de politieke als in de culturele ruimte. Ze is geïnteresseerd in de mechanismen van manipulatie, transformatie en interpretatie van delen en zorg.

Comment peut-on être persan? is een Belgisch-Iraans collectief, actief vanuit Brussel sinds 2017, met als doel de hedendaagse creatie uit Iran zichtbaar te maken, voorbij stereotypen en oriëntalistische interpretaties. Voor Moussem Cities Teheran nodigt Moussem het collectief uit om een programma voor te stellen in de Moussem Studios dat een jonge generatie kunstenaars verbonden met de Iraanse hoofdstad in de schijnwerpers zet.